Recensie van Radio Nederland Wereldomroep door muziekredacteur Angelique Stein, 7 maart 2002

De koek is op.

Live-cd's vallen niet altijd even lekker. `Je had er bij moeten zijn┤. Het zijn waarschijnlijk alleen de echte fans die bewondering hebben voor de extra tekstgrapjes, of de uitgebreide gitaarsolo┤s. Anderen ergeren zich aan het gegil en geschreeuw van het publiek, aan de verplichte meezingnummers en de opmerkingen van de zanger die alleen live leuk zijn.
Maar op de cd ?Meer niet!' van de Tr÷ckener Kecks maakt de schoonheid van het eerste nummer meteen grote indruk. Toegegeven, dat nummer is ook een favoriet Kecks-stuk, maar het arrangement zit voor een live opgevoerd nummer goed in elkaar. Ook zanger Rick de Leeuw is direct flink op dreef.

Twintig jaar
Het gaat over 'Niemand thuis', een nummer van de laatste studio-cd van de Tr÷ckener Kecks. Hun beste tot dan toe, vinden velen met mij. Maar net als de band eindelijk snapt dat ze nummers niet alleen rechttoe rechtaan op een plaat hoeven te stampen, kondigt de groep aan er eind december 2001 mee te stoppen. Twintig jaar lang toerde de band door Nederland en Vlaanderen. Alles bij elkaar goed voor, naar eigen zeggen, 1500 optredens en 101 nummers.
Ze zullen de meeste clubs wel van binnen en van buiten kennen. En de fans hen. Toch waren die uiteraard nog lang niet uitgeluisterd. Koek is op. Twintig jaar geschiedenis, maar veel minder succesvol dan bijvoorbeeld generatiegenoot De Dijk. Om van de omvang van het Bl°f-succes nog maar te zwijgen. Hoe komt het toch dat een band jarenlang kwalitatief goede Nederlandstalige muziek maakt, en dan toch niet echt groot wordt? Ligt het aan de mogelijk niet-commerciŰle composities? Aan de stem van zanger Rick de Leeuw die snijdend zeurt en niet altijd even zuiver de noten pakt? Toch zingt hij met die stem hele mooie teksten.
Misschien dat hij daarom wel een tweede carriŔre als schrijver is begonnen. Hij heeft niet alleen een boek uitgebracht, maar publiceert maandelijks een column in muziektijdschrift Aloha. Tussen de regels door lees je veel over het bandleven in Nederland. Dat gaat niet altijd over rozen, dat mag duidelijk zijn. Toch ontkennen alle leden van de groep dat ze zijn gestopt vanwege onenigheid of andere bandperikelen. De koek was op en de conclusie was simpel: Meer niet! In actie
Gelukkig voor de fans zijn er nog opnamen gemaakt van hun allerlaatste tournee door het land. Zo te horen staat jongerencentrum 013 in Tilburg volledig op z'n kop, wat de groep naar enthousiast spelniveau tilt. Op foto's in het cd-hoesje kunnen fans nog een laatste blik werpen op het zweet van de groepsleden in actie. En op de site www.kecks.nl zijn nog wat laatste berichten te lezen. Kick uit Kecks
Dan valt het doek. De kick is uit de Kecks. Maar ondanks hun lange bestaanzijn de Tr÷ckener Kecks altijd een bŔndje met hart Ún ziel gebleven. En daarom alleen al is 'Meer niet!' een prachtig document en een pleidooi voor alle bands in de Nederlandse popmuziek die het rooien zonder grote marketingcampagnes en geldverslindende tournees langs de echt grote zalen van Nederland.

Leesvoer