Recensie uit Tijd-cultuur (B) maart 2002, door PTe

Tröckener Kecks Meer Niet!

Het kan vreemd lopen met de carrière van een zanger. Neem nu Rick de Leeuw. Als boegbeeld van de Tröckener Kecks was hij jaren actief in de rockscene. Je mag hem gerust een van de pioniers van de nederrock noemen. Hij gold bovendien als voorbeeld voor een generatie Vlaamse rockzangers. De Kreuners coverden 'Nu of Nooit', maar vooral Luc de Vos en Stijn Meuris zouden in De Leeuw een aanmoediging zien om Nederlandstalige rock serieus te (blijven) nemen.
'Ik heb twintig jaar lang mijn geluk op het podium gezocht. Nu wil ik even rustig kijken of er misschien elders wat te vinden is', liet hij zich vorig jaar ontvallen. Tegenwoordig doet hij onder meer zijn ding in 'De Laatste Show', een week of wat geleden in de stoel bij Meuris nota bene. Dat ging behoorlijk vlug dus.
Een gelukkig toeval zorgt ervoor dat 'Meer Niet!', het coda van de Tröckener Kecks, die er eind vorig jaar definitief de brui aan gaven, zowat op hetzelfde moment in de winkel ligt.
De compilatie bestaat uit twee cd's. De eerste, 'De Set', bundelt 73 minuten van een van de afscheidsoptredens van de groep, meer bepaald dat in de 013 in Tilburg. De tweede cd, 'De Toegift', doet er nog eens bijna 42 minuten bisnummers bovenop. De livefoto's kunnen de fans, in een bui van nostalgie, helpen om de energieke optredens van de Kecks opnieuw voor de geest te halen. De muziek doet de rest. Van De Leeuws geestdriftige rock-'n-roll-lijflied 'Met Hart en Ziel' tot de ingetogen liefdesballade 'Een Dag, Zo Mooi', ze werden beide geschreven en vertolkt met het hart op de lippen.
Het was vooral die eerlijkheid die de dolenthousiaste fans, die vanuit de achtergrond integraal deel uitmaken van deze release, zo aangreep. Zij zullen deze liveplaat koesteren als een document dat ook een deel van hun leven omvat.
'Begint hier nu het einde of eindigt het begin', luidt de openingszin van 'Trek Je Jas Aan', het lang uitgesponnen nummer waarmee de Tröckener Kecks na ruim twintig jaar de deur definitief achter zich dichttrokken. Meer moet dat niet zijn.

Leesvoer