Concertrecensie De Groene Engel, Oss 30 september 2000, door Arjen Kapteijns.

Kecks in Oss

Na een jaar in het buitenland is het altijd erg tof om de dingen die je hebt gemist weer in te kunnen halen. En van die dingen was Nederlandstalige muziek en die van de Kecks in het bijzonder. >TK was snel gekocht, met bewondering beluisterd, en toen maar eens gaan kijken waar de Kecks live staan, want de Kecks blijft een band die je gewoon live moet zien.
Aangezien de gemeente Den Haag een ontmoedigingsbeleid voor live muziek schijnt te voeren, moeten we voor het zien van bands het land in. Na een eerste Kecks-voorproefje op Huntenpop in Varselder werd niet lang daarna het plaatsje Oss op de kaart opgezocht, alwaar onze jongens het podium zouden bestijgen.
De verwachtingen waren hooggespannen, bij Huntenpop was gebleken dat het materiaal van de nieuwe CD ook live goed overkomt, maar kregen ze maar een uurtje, dus de oudere nummers kwamen toen nagenoeg niet aan bod. Dit zou vanavond anders worden was onze verwachting, we hoopten op een avondje ouderwets Kecksen.

Helaas was dit niet helemaal het geval. Na ruim 1,5 uur een vijftal bezielende en gedreven muzikanten aan het werk te hebben gezien, konden we het gespeelde oudere werk op n hand tellen: het prachtige "de jacht", "waaklied", het even briljante "een dag zo mooi", het beste Nederlandstalige rock 'n' roll nummer aller tijden "nu of nooit" en natuurlijk het ultieme kippevelnummer "achter glas". Maar waren "souvenir", "rosa,", "tango", "wacht op mij" "1 miljoen" en "zonde van de tijd" gebleven, om eens wat van live-juweeltjes te noemen. Stuk voor stuk nummers waar ik mee ben opgegroeid, die mijn muzieksmaak hebben bepaald.
Natuurlijk tussen de nieuwe nummers zitten ook nummers die het predikaat live-juweeltjes zeker verdienen ("zon sprong aan" om eens wat te noemen), maar de balans was een beetje zoek. Ik wil niets afdoen aan de kracht van nummers als "winnaars, verliezers", "meer niet" en "op de vlucht", maar live voegen ze niet veel toe aan wat ik op de CD beluister. Stuk voor stuk mooie liedjes, maar echt rafelige rockende live-versies valt er niet van te maken.
En begin nu niet dat je oude nummers niet kunt blijven spelen, geen concert van de Dijk zonder "bloedend hart" en als de Stones "satisfaction" overslaan dan gaat de hele Kuip ook ontevreden naar huis.
Daarom een dwingend verzoek aan de Kecks: blijf doen waar je goed in bent en zoek de juiste balans tussen de prachtsongs van >TK en het oudere werk en ik beloof jullie dat ik nog eens 10 jaar jullie concerten blijf bezoeken.

Leesvoer