Recensie van het concert in Iduna, Drachten van 20 april 2001, door Eelco & Jan Jelle

Het Is Altijd Voor Het Eerst Maar Zien We Elkaar Ooit Weer?
Het leek jaren geleden, of is het juist jaren geleden? Niet te geloven eigenlijk: de Kecks in Fryslân! En dat allemaal zonder ontsmettingsbakken! Rick heeft het zelf ook wel in de gaten, hij noemt het zelfs "onbeschoft" om de Friese Kecks-fans zo lang te laten wachten! Maar het wachten wordt beloond in de intieme popzaal van JC Iduna.

De eerste blik, rond 22.00 uur, doet ons vrezen voor het ergste: veel te veel ruimte veel te weinig mensen. Zijn de Kecks-fans uit het Noorden van het land dan vergeten wat voor fantastisch band Tröckener Kecks dan wel niet is? Dan kan toch niet? Gelukkig naarmate het voorprogramma aan ons voorbij glijdt, druppelt de zaal langzaam vol.... En volgens de berekeningen van Rick, zijn er toch echt te veel mensen om een feestje bij hem thuis te houden.

Bij het klinken van de eerste tonen van "Wat ze gaat doen" weten we direct weer waarom dit zo'n fantastische avond zal worden. De laatste keer dat we ze hier in de buurt hebben gezien, waren Leo en Rob de W. er nog bij en dat lijkt al eeuwen geleden...

Het publiek is nuchter, kijkt toe en geniet. Totdat Rick hoogstpersoonlijk het publiek in loopt om de volgens hem genoemde "3 meter" lijn wat dichter naar het podium te brengen. Wat gebeurt er? Het werkt! Met klassiekers als "Met hart en ziel" en "de jacht" komt het publiek helemaal los. Met een perfecte mix van recent materiaal tot de nummers waarmee wij groot zijn geworden, glijdt de avond veel te snel aan ons voorbij.

Persoonlijke toppers van de avond zijn de show van "de jacht" en "ik denk nooit meer aan jou". Voordat we er erg in hebben, zijn de twee uur alweer om en breken de laatste snaren in het legandarische "Achter Glas".

De laatste snaren, de laatste buiging van de band valt, we weten dat deze Kecks avond tot een einde komt...

Iduna Drachten

Buiten voelen we de Friese wind in onze rug, we kijken nog één keer om. Zien we daar bovenin Iduna - achter glas - nog eventjes Rick zwaaien? Of rookt hij gewoon een sigaret? Of wacht, is het toch... Bleke Jet? Met een voldaan gevoel keren we huiswaarts en alles kwam weer goed...

Eelco en Jan Jelle

Veel meer foto's van dit concert vind je op de site van Jan Jelle en Eelco

Leesvoer