Recensie van het concert in Adegem, Apostelfeesten zondag 19 augustus 2001, door Jo(ke).

setlist:
ALTIJD VOOR HET EERST / NIEMAND DANST ALLEEN / NIEMAND THUIS / EEN DAG ZO MOOI / HAKKEN IN HET ZAND / AMOUREUS GEBIED/ ZON SPRONG AAN / IN TRANEN / WAAKLIED / DE JACHT / VEEL TE VEEL WATER / MEER NIET / ZONDE VAN DE TIJD / NU OF NOOIT / IK DENK NOOIT MEER AAN JOU / HART EN ZIEL / WAT GOED IS,KOMT SNEL / SOUVENIR / .....

Adegem. Of all places: Adegem! Volgens de Stratenatlas van Oost-Vlaanderen was de dorpskern kleiner dan het industrieterrein van het nabijgelegen Maldegem, en naar analogie van het Gewestplan was de ruime omgeving van het dorp op die kaart frisgroen ingekleurd. In concreto : we gaan naar "den buiten".

Maar Adegem zelf was donker en stil, en het kerkplein bood een desolate aanblik. Gelukkig was er een behulpzame friturist die ons met weidse, Italiaans aandoende armbewegingen vijf kilometer verder stuurde naar het nog kleinere Oostwinkel (wist die brave mens dat hij dat die avond nog minstens drie keer ging mogen overdoen. Organisatoren, u staat bij deze mens in het krijt !). Mits dank aan het nog spaarzaam aanwezige daglicht ons feestpaleis voor die avond gevonden. Het hele traject naar de Apostelfeesten was afgezoomd met afgesleten autobanden, die ons meer aan een oorlogsgebied deden denken dan aan het parcours van een eerder die namiddag gecancelde kartingrace.
Rechts een boerderij, links - neergepoot tussen een opgeschoten maïsveld en een niet onaardig diepe gracht - de feesttent. De entrée er naartoe was bedekt met een enkeldiepe laag boomschors om te vermijden dat we van dichtbij zouden kennismaken met de oostwinkelse modder. Wat gaat dat hier worden......??? De uiterst democratische inkom- en drankprijzen maakten alles goed, en schoven in één veeg alle mogelijke vooroordelen van tafel tegenover deze nog ongeschonden agrarische gemeenschap.

Het was de Brugse band Lemon die mocht de opwarming doen. Ze moesten wel "zuinigjes" spelen wegens een beperkt aantal vrije kanalen op de PA, maar lieten een goede indruk na bij ons. Mooie zang, fraaie arrangementen. Nu nog enkele uptempo nummers, en we horen jullie binnenkort wel op Studio Brussel !!

Toen om kwart voor elf de Kecks hun stek op het podium innamen, waren er zo'n 150 aanwezigen. Niet echt veel, maar later bleek dat niet echt een hinderpaal voor de sfeer. De Kecks waren niet van plan om het in Adegem bij een braaf feestje te houden. "Altijd voor het eerst" als verkenningsronde ging naadloos over in een zwaar rockend "Niemand Danst Alleen". Geen loos statement, want we waren al met z'n tweeën aan het dansen ! Dat kon deze keer probleemloos, met elk zo'n 4 m² bewegingsruimte doordat in Adegem geen sprake was van de "3meter-grens", edoch wel van een onzichtbare schrikdraad op zowat 5 meter. Dit vroeg dus om een interventie van Rick, en de Adegemnaars luisterden héél braaf en schoven schoorvoetend wat naar voor.
Zonder veel commentaar tussen de songs bleven onze Kecks zich uitsloven om het iedereen naar z'n zin te maken (inclusief stevig uit de kluiten gewassen "Zon Sprong Aan". You made my day. Dank U !), maar het zou duren tot de intro van "De Jacht" als een russische ijsbreker het laatste ijs aan stukken ramde. De Adegemse Kajotters kwamen op gang, een handje geholpen ook door een stijgend promillage in elke aanwezige. Was wel een specialleke deze keer: Gerben in de ring met Theo, en géén waterballet. Maar wel een potige intro, indrukwekkend, en het publiek maakte er eindelijk een feestje van! De rest van het optreden verliep uitbundig, en de keuze voor een set met quasi alleen stevig rockende nummers was een clevere zet. Het was bijna spelen alsof er hun leven vanaf hing. De feestende Apostels haalden Tröckener Kecks nog driemaal terug op het podium, en kreeg o.a. met "Hart en Ziel", "Wat Goed Is, Komt Snel" en "Souvenir" een pracht van een finale.
Waar de Romeinen nooit in slaagden (dixit de organisator), lukte de Kecks in twee uur: de verovering van Adegem.
Veni, vidi, vici.

Merci. Dankuwel.
JO(ke)

PS : donderdag 23/08/01, 17.15 u, met de trein op weg naar huis. Zet net m'n GSM aan, om er een SMS-boodschap op te vinden die me treft als een uppercut tegen de kin : "Kecks stoppen !". Ik heb hierom gejankt. Dat mogen jullie gerust weten. En buiten deze PS heb ik niets aan m'n verslag gewijzigd.

Leesvoer